A világ labdarúgását az elmúlt hetekben leginkább foglalkoztató hír Neymar szappanoperává fajuló átigazolási története volt. De most mi is ez a történet és végül mi lesz az idei szezonban a Paris Saint-Germainbe igazolásával a világ legdrágább játékosává avanzsáló brazillal? Hiszen, ha valamennyire is követtük a híreket, akkor láthattuk, hogy bármennyire is szeretett volna Neymar távozni Párizsból, a Saint-Germain nem akarta eladni, a Barcelonának meg nem igazán volt felesleges pénze, hogy visszavásárolja. És bár repkedtek a mindenféle pletykák és megerősítettnek tűnő hírek, a szeptember 2.-án lejárt átigazolási határidővel biztossá vált, hogy a brazil Párizsban marad.

És ennek a Paris Saint-Germain igazán nagycsapattá tételéért mindenre hajlandó tulajdonos Qatar Sports Investment (QSI) különösen örül, hiszen így egyrészt nem kellett elviselniük azt a presztízsveszteséget, amelyet az jelentett volna, ha Neymar durcás kisgyerekként, saját döntésével távozhatott is volna, másrészt így tovább bizakodhatnak, hogy végre egyszer egy francia csapat is odakerülhet a végső elszámoláshoz a Bajnokok Ligájában. És a csapat vezetése többször oda is szúrt a folyamatosan elégedetlenkedő Neymarnak, így most nem csak az feladat, hogy jó teljesítményt nyújtson a brigád, hanem az is, hogy valamilyen módon megbékéljenek a felek és legalább addig normális viszonyban működjön ez a kapcsolat, amíg Neymar Párizsban van.

Jobb egy rossz Neymar velünk, mint egy jó Neymar ellenünk?

De ez még nem tiszta, hogy történhetne meg, hiszen bár egy ilyen drága játékost kispadoztatni vagy éppen egyedi tréningekre járatni egyértelmű luxus, az elmérgesedett viszony valószínűleg rövidtávúvá tette a Paris Saint-Germain és Neymar közreműködését – tehát a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a brazil vagy már januárban, de legkésőbb jövő nyáron távozik. Addig meg Párizsnak jobb egy elégedetlen, de azért teljesítő Neymar a saját oldalán, mintha pont a Barcelonában tündökölne ellenük. Apropó, Barcelona.

Ahogy ismertté vált, állítólag a katalánok csak augusztus legvégén tettek igazi ajánlatot, de akkor sem igazán pénzt kínáltak (nem is nagyon volt szabad keret), hanem jópár játékost bedobtak a kalapba (kicsit olyan szaga volt a történetnek, mint amikor LeBron James az NBA-ben az egész Lakerst odaadta volna Davisért), akik esetén most az a kérdés, hogy ez tényleg így volt-e és ha igen, akkor hogyan fogadták ezt. Az biztos, hogy miután Messi és Suarez számára Neymar továbbra is jóbarát és beszélgettek is a brazil visszatéréséről a nyáron, előbb-utóbb ennek meg kell történnie, amin a sportlapok és szakírók filozofálnak mostanában, az inkább az, hogy milyen módon fog ez lezajlani – kit kell cserébe odaadni, Neymarnak saját magának kell-e befizetnie a kivásárlásába stb. Akárhogy is, most a katalánoknak a bajnokságra kell figyelniük, mert ha sokáig a nyári történet hatása alatt maradnak, végleg kiszállhatnak már a legelején a bajnoki versengésből (erre csekély az esély, de azért jobb figyelni).