A labdarúgó-fogadások népszerűségét tekintve nem kérdés, hogy a legtöbb fogadó az európai topligák vagy kiemeltebbnek számító ligák első osztályainak meccseire fogad. Ezen fogadásoknál a szezon első szakaszában mindig komoly fejtörést jelentenek az újonc csapatok, hiába ismerjük az igazolásaikat, másodosztályú teljesítményeiket, mindig kérdés, hogy mire lesznek képesek a legjobb osztály csapatai ellen. Általánosságban pedig a fogadók vagy az erős, meglepetést mutató újoncokat vagy éppen az azonnal észrevehetően gyengébb teljesítményt keresik.

Mendes új projektje, a csodacsapat?

A következőkben megnézünk egy ilyen és egy olyan kategóriába tartozó brigádot, kezdjük is mindjárt a portugál bajnokság eddigi legnagyobb meglepetésével, a Famalicãoval, amely négy meccséből hármat megnyert, a negyediken pedig döntetlent ért el. Persze, eddig nem a Primeira Liga nagyjaival, a Portóval vagy éppen a Benficával játszottak, de a következő fordulóban a Paços de Ferreirával játszanak, amely csapat utolsó a bajnokságban, szóval mindenképpen érdemes megnézni ezt a meccset és magát a Famalicãot. A Vila Nova de Famalicão városát képviselő és az Atlético Madriddal közös tulajdonossal bíró csapatot mindenki Jorge Mendes következő nagy projektjének hívja – Mendes az egyik leghíresebb labdarúgó-ügynök, ügyfelei között van Cristiano Ronaldo, James Rodríguez vagy éppen José Mourinho is. Ennek megfelelőn lenyűgöző átigazolási hullám zajlott a kiscsapatnál a szezon előtt, többek között ide igazolt Pedro Goncalves és João Dias is a Wolverhampton Wandererstől vagy éppen Diogo Goncalves a Benficától, aki bár nem tartozik a legnagyobb sztárok közé, Bajnokok Ligája tapasztalatot is fel tud mutatni.

Aztán jött Mendes egy másik ügyfele, Guga, szintén a Benficától, de jött Centelles a Valenciától vagy éppen Gustavo Assuncao az Atlético Madridtól. És ha megnézzük az első fordulókat, ezek a játékosok csak úgy ontották magukból a gólokat, úgyhogy mindenképpen érdemes a Paços de Ferreira elleni meccsükön is megnézni, hogy mit fizet a hazai győzelem és a 2.5 gólnál több találat. Ezzel szemben nézzünk egy olyan újoncot, akire sok pénzt nem lesz érdemes tennünk az első fordulók alapján (hacsak nem brutális meglepetésre játszunk) az idei szezonban.

Régen nem ez volt, mi történt?

Hollandiában vagyunk, ahol az Eredivisie első öt fordulójában az újonc RKC Waalwijk mindössze 1 döntetlenre volt képes négy vereség mellett. Ha nem nézzük a Twente elleni 3-3-as döntetlenjüket (3 gól is a 90. perc után született), akkor a többi négy meccs teljesen sima vereség volt a csapattól. Most a PEC Zwolle ellen játszanak majd idegenben, amely csapat esetén 2012-ig visszamenőleg sem találunk egyetlen Waalwijk sikert sem. A sima feljutás után a Waalwijk szurkolói nem igazán erre számítottak, de a nyári igazolásokkal nem igazán sikerült túlságosan megerősíteni a csapatot, így a mostani kezdés annyira nem lehet meglepetés. Szóval mindenképpen érdemes odafigyelnünk erre a csapatra (és a fentebb említett portugál újoncra is), ha egy tuti fixre van szükségünk a szelvényünkön, akkor ne habozzunk!