A legtöbb kezdő sportfogadó elköveti azt a hibát, hogy kizárólag a legjövedelmezőbb fogadási rendszerre és stratégiára fókuszál. Igaz, hogy egy jó stratégia nélkül nehéz megnyerni a fogadásokat, azonban ha nem jól kezeled a pénzed könnyen el is vesztheted a kezdőtőkédet vagy a nehéz munkával megszerzett nyereményedet. Fontos mindig kalkulálni! Jó pénzmenedzsmenttel nemcsak lecsökkentheted a nagy veszteségek esélyét, hanem a sportfogadás egy jó befektetéssé is válhat. Ha meg szeretnéd tudni, hogy hogyan csökkentsd a kockázatot a különböző pénzkezelési tippekkel és módszerekkel, akkor mindenképp olvass tovább. Ha tippmixelsz és ki szeretnéd számolni a várható nyereményt (kombinált fogadásnál), mielőtt megteszed, ez a tippmix kalkulátor segít.

Határozd meg a fogadásokra rendelkezésre álló pénzösszeget!

Mielőtt elkezdenél fogadni, akár tippmix, akár online, fontos, hogy meghatározd azt a sportfogadásra szánt pénzösszeget, aminek ha – a legrosszabb esetet feltételezve – az egészét elveszíted, nem fog teljes anyagi csődbe juttatni. Ez lesz a te fogadási büdzséd. A büdzsé meghatározásakor két eltérő megoldás közül választhatsz:

  1. lehet egy nagy fogadási kereted, amit összességében sportfogadásokra használsz fel, vagy
  2. feloszthatod a nagy tőkét sportáganként, így elkülönített büdzséd lehet labdarúgásra, kézilabdára, teniszre, és egyéb sportokra.

Ne fogadj túl nagy téttel!

Ha nem szeretnéd az összes pénzedet elbukni egyetlen egy fogadáson, akkor érdemes a fogadási tétet úgy megválasztani, hogy az ne haladja meg a rendelkezésre álló pénzösszeg 1-5%-át. Ha nagyon konzervatív vagy, akkor maradhatsz 1-2%-nál is. De mivel a korábban meghatározott fogadási keret kizárólag fogadásokra lett elkülönítve és nem kellene különösebb gondot okoznia, ha esetleg elveszíted, így a biztosabb tippjeidnél a 3-5% teljes mértékben tartható. Ha összesen 100 000 forintod van fogadásokra, akkor az 1-5%-os szabályt figyelembe véve a tét összegének 1 000 és 5 000 forint közé kell esnie. Valószínű, hogy lesznek páran, akik megpróbálnak majd lebeszélni erről, mondván, hogy kis téttel sohasem teszel szert nagy nyereményre. Azonban ne feledd, hogy a legsikeresebb sportfogadók többsége tartja magát ehhez a szabályhoz.

Kezeld a fogadásra szánt büdzsédet dinamikusan!

Ha már elkezdtél fogadni, ne feledd alkalmanként visszaellenőrizni, hogy hogyan alakul a fogadásra elkülönített büdzséd. Hiszen minden egyes fogadás után változik ez az összeg. Tegyük fel, hogy a korábban említett 100 000 forintos keretből már elvesztettél 50 000-et. Akkor nincs más teendőd, mint újraszámolni az 1-5%-os szabály szerint a fogadási tét lehetséges összegét: 50 000 forintnak 500-2500 forint az 1-5%-a, így ha legközelebb fogadsz, már ez alapján tedd meg a tétet. Ugyanez igaz akkor is, ha a fogadási tőkéd nagyobb lesz, csak akkor értelemszerűen nagyobb lesz a tét összege.

Ne emeld a tét összegét azért, hogy visszanyerd a veszteséget!

Ne ess abba a csapdába, hogy folyamatosan emeled a tét összegét annak érdekében, hogy visszanyerd a korábbi veszteségeidet. Mi tagadás, számos sportfogadási stratégia alkalmazza a Martingale-módszert (erről írtunk is korábban egy cikket), azonban egy kezdő sportfogadónak nem tanácsos rögtön egy ilyen kockázatos stratégiával kezdenie. Ha maradsz a korábban említett 1-5%-os szabálynál, lehet, hogy lassabban, de sokkal biztosabban haladhatsz majd a célod felé és válhatsz sikeres fogadóvá. 

Kövesd nyomon a fogadásokat és a rendelkezésre álló fogadási keretet!

Érdemes az egyes fogadásokat egy jegyzetfüzetben vagy egy Excel táblázatban rögzíteni, mivel így később könnyebben áttekintheted a fogadásaid sikerességét és a rendelkezésre álló pénzösszeg változását. Akár statisztikát is készíthetsz, ami nagy segítséget jelenthet a későbbi fogadások megkötésénél.

A fenti tanácsok megfogadásával nagymértékben csökkentheted a fogadásaid kockázatát, és kombinálva egy jól megválasztott stratégiával könnyen profi sportfogadó válhat belőled.