Felelős fogadás – Responsible gambling

A Nyero-Tippek.hu munkatársai a felelős sportfogadásban hisznek! Az alábbi rövid tájékoztatót a www.szerencsejatek.hu oldalról ollóztuk össze:

Figyelem! A túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákhoz és szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Csak és kizárólag 18 éven felüli személyek vehetnek részt szerencsejátékban a jelenleg hatályos törvények szerint Magyarországon!

A még alakulóban lévő személyiség sérülékenyebbé teszi a fiatalokat minden típusú függőséggel szemben.

További hasznos információ: www.hogyanmondjamelneked.hu

Mik a játékfüggőség okai?

A szerencsejáték-függőségnek számos oka lehet, többek között a genetikai tényezők is hozzájárulnak a betegség kialakulásához: bizonyos genetikai variációk valószínűbbé teszik a probléma megjelenését. Szintén hozzájárulnak a függőség kialakulásához különböző pszichológiai tényezők. Az impulzívabb személyek például valószínűbben válnak szerencsejáték-függővé. Ez nem meglepő, hisz az impulzivitás fő jellemzője pont az, hogy a személy hajlamos előbb cselekedni, mint gondolkodni, nem mérlegeli cselekedeteinek a következményeit, különösen nem a hosszú távú következményeket. De az sem ritka, hogy a szerencsejáték valamilyen hangulati probléma bázisán, annak a kezelése vagy “kompenzálása” érdekében jelenik meg.

Mitől kockázatos egy játék?

Egy játék kockázatosságát a szerencsejáték-függőség kialakulásának vonatkozásában sok tényező befolyásolja. Ilyen tényező például, hogy milyen gyakorisággal lehet a játékot újra játszani. A lottó típusú játékok, amelyekre csak heti rendszerességgel lehet fogadni, kevésbé veszélyesek, mint a sorsjegy, ahol a nyereség vagy veszteség után azonnal megvásárolható az újabb játék. Szintén nagyobb kockázatúak azok a játékok, ahol a játékos változtathatja a tét összegét. Szintén fontos tényező az elnyerhető legnagyobb tét mértéke, vagy a játék elérhetősége. A játék könnyű, azonnali elérhetősége kiemelkedő jelentőségű, így az internetes szerencsejátékok különösen veszélyesek lehetnek a veszélyeztetett személyek számára.

Milyen önkorlátozási lehetőségeim vannak?

Internetes játék esetén minden regisztrált felhasználó be tud állítani idő, költés- és veszteség korlátokat, melyekkel határt szabva játékának, elkerülheti a szerencsejáték túlzóvá / veszélyessé válását.

Az alábbi lehetőségek állnak a játékosok rendelkezésére:

figyelmeztetések (fogadással töltött időről; fogadásra költött összegről)
veszteség korlátozása (napi, heti és havi limitek beállítási lehetősége)
fogadásra fordítható összeg korlátozása (napi, heti és havi limit beállítási lehetőségek)
belső egyenlegre történő pénzfeltöltés korlátozása (napi, heti és havi)
önkizárás (időszakos; végleges)

Mi az a játékfüggőség?

A szerencsejáték lehet a kikapcsolódás, a szórakozás része, és ebben az esetben akár még hozzá is járulhat az egészségedhez. Segíthet levezetni a stresszt, lehet egy kedvelt, alkalmi szórakozási forma. Abban a pillanatban azonban, hogy más tevékenységeket, kapcsolatokat károsít, azaz a személy élete jelentős mértékben károsodik a játék miatt, már patológiás játékszenvedélyről beszélünk, azaz betegségről. Akkor igaz ez tehát, ha

a személy a szerencsejáték miatt elhanyagolja a munkáját vagy a tanulmányait;
elhanyagolja családját vagy párkapcsolatát;
több pénzt kockáztat, mint amennyit megengedhet magának;
olyankor is játszik, amikor elvileg nem tervezte;
csökken az egyéb (nem szerencsejáték) tevékenységekben érzett öröme, elégedettsége.

További információ:
www.maradjonjatek.hu

Mik a játékfüggőség jelei?

Legalább öt érvényes az alábbiakból – az elmúlt 12 hónapban:

gyakran minden gondolatát a szerencsejáték tölti ki (pl. felidézi a korábbi, szerencsejátékkal kapcsolatos élményeit, tervezi a következő játékalkalmat, vagy azon gondolkozik, honnan tudna pénzhez jutni, hogy játszhasson);
egyre nagyobb összeggel kell játszania ahhoz, hogy elérje a kívánt izgalmat;
ismételten sikertelenül próbálja csökkenteni vagy abbahagyni a szerencsejátékot;
nyugtalanná vagy ingerlékennyé válik, amikor szeretne ritkábban játszani, vagy teljesen abbahagyni a játékot;
azért játszik, hogy meneküljön a problémái elől, vagy enyhítsen a tehetetlenség-érzetén, szorongásán, bűntudatán vagy depresszióján;
ha veszít, rövidesen ismét játszik, hogy visszanyerje az elveszített pénzt („üldözi” a veszteségeit);
hazudik családtagjainak, terapeutájának vagy másoknak azért, hogy eltitkolja, milyen mértékben sodródott bele a szerencsejátékba;
veszélyezteti vagy el is veszítette fontos kapcsolatait, állását, tanulmányi vagy karrierlehetőségét a játék miatt;
másoktól kér pénzügyi segítséget, hogy a szerencsejáték következtében előállt kilátástalan pénzügyi helyzetéből kilábaljon.

Egyformán veszélyesek a különböző szerencsejátékok?

Nem. A különböző szerencsejátékok nagy különbséget mutatnak veszélyességükben. Egyes játékok sokkal könnyebben alakítanak ki függőséget, mint mások. Egy játék kockázatosságát e tekintetben sok tényező befolyásolja. Ilyen tényező például, hogy milyen gyakorisággal lehet a játékot újra játszani. A lottó, amelyre csak heti rendszerességgel lehet fogadni, kevésbé veszélyes, mint a sorsjegy, ahol a nyereség vagy veszteség után azonnal megvásárolható az újabb játék. Szintén nagyobb kockázatúak azok a játékok, ahol a játékos változtathatja a tét összegét. Szintén fontos tényező az elnyerhető legnagyobb tét mértéke, vagy a játék elérhetősége. A játék könnyű, azonnali elérhetősége kiemelkedő jelentőségű, így az internetes szerencsejátékok különösen veszélyesek lehetnek a veszélyeztetett személyek számára.

Meg lehet-e gyógyulni?

Igen. De a gyógyulás a legtöbb esetben hosszú, rengeteg türelmet és sok szenvedést igénylő folyamat. Általános receptek nincsenek, az egyedi élethelyzetekhez és problémákhoz igazodó terápiás lehetőségek vannak. A szenvedélybeteg sok esetben évekig tagadja – maga előtt is – a problémája súlyát. A probléma fel- és beismerése az első és egyben nagyon fontos lépcső a gyógyulás útján. Ez a belépő a segítségkéréshez, mert minden terápia kötelező kívánalma az önkéntesség, a belső motiváció valamilyen fokú jelenléte. Ez a motiváció aztán fokozható, növelhető, s elvezethet a döntésig, hogy a szenvedélybeteg szakítani akar a szenvedélybetegségével. A döntést követően megnyílhat az út a legkülönbözőbb terápiák előtt. Egyes terápiás és önsegítő filozófiák, így például az Anonim Szerencsejátékosok (GA) filozófiája is amellett foglal állást, hogy a szerencsejátékszenvedély-betegségből nincs gyógyulás, csak az absztinencia, a játékmentes élet lehet kitűzött cél. Bár a GA-n belül ennek a filozófiának központi gyakorlati jelentősége van, s valóban nagyon fontos eleme a sikeres működésnek, orvosi vagy pszichológiai szempontból az évek óta tünetmentes egykori játékos természetesen gyógyultnak minősül. Más kérdés, hogy a pszichológus és az orvos is szigorú absztinenciát javasol az egykori játékosoknak, hiszen a visszaesés kockázata, akár egyetlen játék hatására is, hatalmas a korábbi játékfüggő számára.

Kitől, hol kérhetek segítséget?

ELTE segélyvonal (szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése anonimitás és teljes titoktartás mellett): hívható hétköznapokon 15-19 óra között: 06-1/411-6778

Írásban: szerencse@ppk.elte.hu

GA (Gamblers Anonymus): telefonügyelet 06-20/462-83-04

Civil szervezetek listája: http://www.eski.hu/jatekfuggoseg/doc/Civil%20szervezetek.pdf

Dr.Info ügyfélszolgálata: 06-40/374-636

Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának Minnesota Részlege: jelentkezés: 06-1/451-2654-es telefonszámon

Fekvő- illetve járóbeteg ellátás kereső: http://www.eski.hu/jatekfuggoseg/hova.php

Információs Pontok:

Budapest: 06-1/320-8253
Debrecen: 06-30/663-7931
Miskolc: 06-46/561-227
Kaposvár: 06-30/726-4409
Orosháza: 06-30/862-0066
Sopron: 06-30/663-7930
Szolnok: 06-56/378-460