Van a fogadók között egy jelentősebb olyan szegmens, amelyben kizárólag statisztikák alapján fogadnak, tehát néhány kivételtől eltekintve nem is követik nyomon a játékosok formáit, sérüléseit, az időjárást és a többi tényezőt, hanem egyszerűen historikusan megnézik, hogy az érintett csapatok hogyan teljesítenek hazai pályán, hány gólt rúgnak az első félidőben és így tovább, majd ez alapján teszik még fogadásukat. És ebbe beletartozik az a játékos is, aki szimplán csak az adott idény tabelláit, gólszámait, a formákat vizsgálja, de az is, aki komplex kalkulációkat végez különféle módszerekkel (akár saját maga fejlesztette rendszerrel), például a Poisson-eloszlás segítségével. Az augusztus 16.-án, az Athletic Bilbao – Barcelona mérkőzéssel kezdődő spanyol elsőosztályú labdarúgó bajnokság első meccseiből szemezgetve fogjuk kicsit körbejárni a statisztikákon alapuló fogadást, amelyről azt biztosan kijelenthetjük, hogy támpontnak jó, de az egyéb tényezők figyelembevétele nélkül ez sem garantál semmilyen nyereményt.

Vegyük is kezdésként mindjárt az egyik leggyakoribb fogadási szereplőt, a Barcelonát, amely bajnokként kezdi meg szereplését a baszkok imádott csapata, az 1929 óta az első osztályból még soha ki nem esett Athletic Bilbao ellen (amelyben egyébként kizárólag baszk játékosok játszanak). Ha megnézzük az UNIBET-en, akkor láthatjuk, hogy a Barcelona sikere egészen jó, 1.58-as szorzót kínál, de ha már az első félidőt nyeri a katalán alakulat, az 2.08-as oddsot ad. A gólok számánál pedig még ígéretesebb szorzókat találhatunk, így megéri stasztikailag is megnézni fogadásunk hátterét (Poisson-eloszlást azért most nem számolunk). Történelmüket tekintve a két csapat összesen 225-ször találkozott egymással, amelyek meccsekből 74-et az Athletic, 113-at pedig a Barcelona nyert meg (mondjuk tekintve, hogy több mint száz évről beszélünk, ez semmit nem jelent), de azt is ki kell emelni, hogy a közelmúltból egészen 2017. januárjáig kell visszamennünk, hogy az utolsó Bilbao-győzelmet megtaláljuk és az utóbbi nyolc ilyen meccsből héten a Bilbao képtelen volt egynél több gólt rúgni (az esetek többségében még annyit sem rúgott).

Egyértelműen a legnagyobb ok, amiért mindig lehet a Barcelonára fogadni

Viszont, ha már statisztika – a Bilbao legutoljára a La Ligában 2018. októberében veszített hazai pályán, tehát elég acélosak a baszk fiúk saját közönségük előtt, viszont a Barcelona csak akkor kezdett el idegenben veszíteni az előző szezon végén, amikor már bajnoki címe biztossá vált. Az előző szezonban a katalánok meccseinek 55%-ában volt több, mint 2.5 gól, ergo, ha szimplán csak ezt a százalékot nézzük, akkor látható, hogy az UNIBET-en felkínált 1.41-es szorzó a 2.5 gólnál több találatra egyszerűen nem éri meg a kockázatot (55%-nál legalább 1.82-es szorzóra van szükségünk). Száz szónak is egy vége, figyelembe véve azt is, hogy egyedül Rafinha lesz hiányzó a katalánoknál, egyszerűen a két csapat közötti különbség, a Barcelona nyitómeccseken mutatott döbbenetesen jó teljesítménye (a 2008/9-es szezonban veszítettek utoljára nyitófordulóban) és az elmúlt jópár egymás elleni meccs tapasztalata azt mutatja, hogy stabil résztvevője lehet szelvényünknek a vendégsiker.

A másik mérkőzés, amit az első fordulóból megnézünk, a Villarreal – Granada CF meccse, méghozzá azért, mert ez egy fogadási szempontból ígéretesnek tűnő mérkőzés: a két csapat legutóbbi négy ilyen felállású meccsén mindig simán, kapott gól nélkül nyert a Villarreal, amely ráadásul az előző szezonban legutoljára a 26. fordulóban kapott ki otthon. A villarreali alakulatnak alapvetően jól mentek most a barátságos meccsek is, bár az utolsó, a Schalke 04 elleni vereség ront kicsit az összképen, de az, hogy a csapat mezét több, mint 400 meccsen magára húzó Bruno sérülés nélkül nem lehet ott a pályán, nem nagyon tényező, hiszen ő az elmúlt két szezonban is parkolópályán volt sérülései okán.

A Granadát nehéz mérlegre tenni, hiszen az egyik egyenesági feljutóról van szó, de idegenben elég jól ment nekik a második ligában, meccseik közel felét megnyerték, bár sosem voltak gólzáporos meccseik házon kívül (alig egy felett van az átlagos rúgott góljaik száma idegenben). Viszont az is tény, hogy a Villarreal volt az előző szezonban a második legtöbb döntetlent játszó csapat a Valencia után, így akár valaki számára ez teljesen jó kiindulópontja lehet egy Fibonacci-sorozaton alapuló, ún. Fibonacci fogadás elindításának. Ez egy elég egyszerű stratégia, amely szerint döntetlenre játszunk folyamatosan, amennyiben nyerünk, megtartjuk a tétet, viszont ha veszítünk, akkor az alaptétünk és a Fibonacci-számsor következő elemének szorzatával rakjuk meg a következő döntetlenünket (ergo, ha most a Villarreal nem döntetlenezik, akkor a következő fordulóban megint a döntetlenre játszunk) és ezt egészen addig tesszük, amíg nem jön be a tipp – mert így akár 9 kedvezőtlen kimenetel után is profittal szállhatunk ki a sorozatból, persze ha van elég alaptőkénk.

Viszont mérlegelve a Granada múltbeli teljesítményeit az első osztályban és a Villarreal hazai pályán nyújtott, általában stabil teljesítményét, ezen a mérkőzésen inkább a hazai győzelem a valószínűbb, de vendégsiker ellen mindenképpen van értelme fogadnunk.