A Manchester City szerencsésen megúszta az átigazolási tiltást egy szimpla pénzbüntetéssel annak ellenére, hogy a FIFA bűnösnek találta a csapatot az átigazolási szabályok megsértésének ügyében. 

Fotó: Manchester City FC

A FIFA Fegyelmi Bizottsága a mai napon közölte döntését: A Manchester City-t 370 ezer svájci frankos büntetés (közel 110 millió forintnak felel meg) megfizetésére kötelezi a Bizottság, mivel többek között megszegték a FIFA átigazolási szabályzatának 19. cikkét, ami arra vonatkozik, hogy a játékosok nemzetközi átigazolása csak akkor engedélyezett, ha az adott játékos betöltötte a 18. életévét (kivéve néhány speciális esetet). A FIFA közleménye sajnos nem tér ki arra, hogy a Manchester City hány esetben és mely játékosok esetében sértette meg a szabályokat. 

A Manchester City ugyanakkor elismerte, hogy hibát követett el, amikor a korábbi átigazolásokkal megszegte a FIFA kiskorú játékosok átigazolására vonatkozó szabályát. A klub honlapján található közlemény szerint a szabályszegések 2016 decembere előtt fordultak elő, és különösen a játékosok próbaidejével és barátságos mérkőzéseken való részvételükkel kapcsolatosak. A Fegyelmi Bizottság természetesen figyelembe vette a büntetés kiszabásánál, hogy a csapat beismerte a hibát és felelősséget is vállal a tetteiért. Talán épp ezért sikerült megúszniuk a több időszakra szóló átigazolási tiltást.

A büntetéssel egyébként elég jól járt a Manchester City, lehetett volna ez sokkal rosszabb is. A Chelsea idén februárban került hasonló helyzetbe. 18 éven aluli játékosok leszerződtetésével ugyanúgy megszegte az átigazolási szabályokat és a Bizottság őket is bűnösnek találta. Az ő büntetésük azonban jóval súlyosabb volt: a Bizottság két átigazolási időszakból zárta ki őket, azaz egy 2020 júliusáig tartó átigazolási tilalmat rendelt el, valamint még emellé egy 460 ezer fontos bírságot is kiszabott a Chelsea-nek. A nyugat-londoni csapatot akkor 29 esetben találták bűnösnek a 19. cikk megszegésével kapcsolatban.

A FIFA nagy hangsúlyt fektet a kiskorú játékosok védelmére. Működése során törekszik arra, hogy az átigazolási szabályzatban foglaltakat minden klub maradéktalanul betartsa és folyamatosan ellenőrzi is az átigazolások szabályoknak való megfelelését. Jelenleg is több csapat ellen folyik vizsgálat hasonló ügyben, így várhatóan más klubok is büntetésre számíthatnak. 

Borítókép: talksport.com