Több hónapnyi szünet után a szeptember hatodikai péntekkel elstartol újra az amerikai focibajnokság, az NFL, a jubileumi századik szezont a Chicago Bears – Green Bay Packers meccse indítja, a következőkben pedig néhány tippel és tanáccsal igyekszünk segíteni a tojáslabdáért nem csak rajongó, de fogadni is akaró szurkolóknak. A vasárnapi meccsekre fogunk fókuszálni és mivel ez az első forduló, alapvetően csak a szezon előtti hírekből és az előszezon tapasztalataiból tudunk táplálkozni – így ha valamennyire figyeltünk, akkor az első meccs, amire fókuszálnunk kell, az Los Angeles Chargers – Indianapolis Colts találkozója, ugyanis a sok sérülésbe belefáradó irányító, Andrew Luck váratlan visszavonulása óriási csapás a Coltsnak, az őt pótló Brissett dimenziókkal más szintet képvisel, a Chargers kőkemény alakulata pedig offense és defense oldalon is nagyjából megmaradt a tavalyi erősségi szinten, tehát a Chargersre fogadni akár még hendikeppel sem rossz gondolat.

Padlóba döngölhetik a Bengalst

A másik tuti tipp a hétvégi fordulóból a Cincinnati Bengals vendégjátéka a Seattle Seahawks otthonában, amely tökéletes idénykezdet lehet a Seahawks számára, hiszen a Bengals egy teljesen új edzői stáb első évében jár, csak 6-10-es mutatójuk volt tavaly és nem is nagyon képesek egy csapatként működni, plusz az irányítói posztba lassan beleöregedő Daltontól is bármi kitelik. Így a liga egyik legjobb védelmének és futójátékának nem lehet akadály a Cincinnati legyűrése komoly hendikeppel sem, hiszen példának okáért tavaly a Bengals 29. lett az engedett futott yardok számát tekintve, míg a Seahawks az előző szezonban a legjobb futójátékot nyújtotta. Egyszerűen a védelemmel megerősítve, szét fogják futni ezt a Cincinnatit. Bátran fogadjunk hát a Seahawksra! A konkrét tippek után pedig jöjjön néhány jótanács, amivel ezt az NFL-szezont akár fogadási szempontból is kimaxolhatjuk.

Három jótanács az útra

1. Az NFL-ben is számít a hazai pálya: a Seattle 2003 óta 92-31-es hazai mérleget tud felmutatni, de a Patriots elmúlt négy szezonban összehozott 42-6-os sorozata sem gyenge és még van egy-két hasonló csapat, akikre figyelni lehet.

2. Számít az utazás és az időzóna: statisztikák mutatják, hogy például a keleti oldalról nyugatra utazó csapatoknak a plusz három óra megnehezíti a feladatát, de azt is a statisztikákból tudjuk, hogy például a San Francisco 49ers általánosságban rosszul teljesít idegenben.

3. Fontos, hogy a divízión belüli meccsek másabbak, mint a többi, az adott csoporton belül még a harmatgyenge csapatok is jobban felszívják magukat és ha ez a végeredményt talán nem is befolyásolja, de a szerzett pontokat, a hendikepes különbséget mindenképpen.

És még lehetne folytatni ezeket a tanácsokat, a lényeg, hogy ne csak a szívünkre hallgassunk, ha NFL-ben utazunk, persze jó nézni a meccseket és szurkolni, de a száraz statisztikák azok, amelyek a tippelésben segítenek nekünk.